De basis kleding van De Grutmoole

Danskleding VolwassenenDe Grutmoole draagt standaard bij optredens de kleding zoals die door de arbeidersbevolking in Sas van Gent in de periode 1900 – 1910 in de vorige eeuw werd gedragen.


Danskleding Volwassenen
De vrouwen zijn gekleed in het zwart. Door de week wordt over de zwarte rok een bonte schort gedragen, met een rode zakdoek om de hals.
Danskleding Volwassenen
Op Zon- en feestdagen is dit een witte schort met een witte band voor langs en om de nek. Een kleine witte muts maakt het geheel compleet.
De heren dragen de werkkledij. Het typische blauw geruite hemd werd rond die tijd in het zuiden van Nederland en Vlaanderen veel gedragen. Op momenten dat men iets gekleder wilde zijn, werd ook een ondervest gedragen. Wie de oude foto’s uit die tijd bekijkt, zal zien dat de mannen heel vaak een pet droegen. Dus mag deze bij de kleding van onze groep ook niet ontbreken.


Danskleding Volwassenen


Soms toont de groep tijdens optredens ook wel dansen uit andere landen dan Nederland en Vlaanderen. Deze optredens worden gedanst in een neutrale eigen ontworpen kleding, die niet een specifieke traditie of cultuur vertegenwoordigt.