Volksdansen is qua fysieke inspanning zéker
sport te noemen en absoluut niet oubollig


Als je aan dansen denkt en de link legt met sport, dan kom je al snel uit op stijldansen of streetdance. Maar aan volksdansen wordt niet direct gedacht. Dat heeft het stempel oubollig te zijn en niet echt een associatie met sport. 'Niet terecht. Volksdansen is qua fysieke inspanning zéker sport te noemen en absolúút niet oubollig'

Ronald Akkermans is bestuurslid van Volkdansvereniging De Grutmoole uit Sas van Gent. Hij woont inmiddels in het Brabantse Steenbergen samen met zijn vriendin Monique van Vuuren. Zij is als sinds haar vijfde lid van de volkdansvereniging uit haar geboorteplaats. 'Het is niet zo dat bij het volksdansen een competitief aspect om de hoek komt kijken, maar de inspanning die tijdens de uitvoeringen van de verschillende dansnummers wordt geleverd zorgt toch voor behoorlijk wat zweetdruppels.

De conditie moet dus zonder meer goed zijn, want anders zijn sommige nummers niet vol te houden. Daarnaast is het natuurlijk ook van groot belang om over een goed gevoel van ritme te beschikken'

Fysieke inspanning

Akkermans zelf is niet actief met het dansen bezig door zoals hij zelf zegt 'gemis aan het juiste ritme', maar vervult wel een actieve rol om het volksdansen in het algemeen én De Grutmoole in het bijzonder te promoten. Zijn vriendin Monique weet wel wat voor haar de absolute kick van het volksdansen is. 'De fysieke inspanning die je doet om het ritme van de muziek, dat zorgt ervoor dat ik mijn energie erin kwijt kan. Het is een perfecte uitlaatklep om volledig mezelf te geven. Vooral tijdens de buitenlandse nummers met veel tempo en ook de Nederlandse volksdansnummers die wat sneller zijn qua ritme en tempo, die zorgen voor veel plezier'. De trainingsavonden in De Speye zijn noodzakelijk om de verschillende vormen van dans onder de knie te krijgen. Momenteel oefenen oudere volksdansers en ook de jongeren op verschillende avonden hun danspasjes. De Grutmoole bestaat sonds 1979 en kende sindsdien qua ledenaantallen steeds golfbewegingen. Momenteel telt de Sasse club zo'n vijftig leden. 'En dat mogen er natuurlijk altijd meer worden terug. Maar het valt niet mee om mensen te activeren om aan volksdansen te gaan doen. Het stempel dat het alleen voor ouderen is, daar is moeilijk af te komen. Toch zien we de jongeren binnen onze vereniging een groei doormaken. De stijl van de nummers veranderd en wordt steeds moderner. Sneller ook en dus goed geschikt voor deze tijd. We hebben daardoor een goede mix tussen snel en oer-Hollands. Op die manier proberen we het volksdansen uit Nederland te promoten en ook vooral Sas van Gent natuurlijk', zegt Akkermans. Wie van dansen houdt en wel een wil proberen of twijfelt of volksdansen écht zo intensief is als Akkermans en Van Vuuren beweren, die wordt van harte uitgenodigd om eens op een oefenavond langs te komen. 'Tijdens onze uitvoeringen die we geven op festivals, bradieriën of andersoortige evenementen krijgen we vaak complimenten vanuit het publiek. Gedurende de zomermaanden zijn we toch twee keer per maand ergens op een evenement te vinden om onze geleerde danskunsten te tonen voor publiek'.

Traditionele drachten

En het is dan zeker niet alleen in Nederland dat De Grutmoole zichzelf laat zien, uitgedost in traditionele drachten uit de provincie Zeeland waaronder het Hulsters, Cadzands, Bevelands, Walchers en Axels. De Grutmoole gaf al regelmatig acte de présčnce in onder andere Frankrijk, Griekenland, Noorwegen, Zweden, Portugal, Spanje, Bulgarije, Polen, Wales en België. 'Juist de mix tussen het oefenen én de uitvoeringen op evenementen, die maakt het volksdansen speciaal. Het is een kleine wereld en je leert bovendien ook andere culturen kenne. Tijdens de jaarlijkse Folklorefestival, at ook dit jaar wee in augustus plaatvindt, gaat het er heel vriendschappelijk aan toe. Als je dan echter ziet hoe intensief sommige dansgezelschappen bezig zijn op het podium en de energie eraf spat, dat is prachtig om te zien. Velen zien het volksdansen als iets cultureels, maar de dansers zelf ervaren het ontegenzeggelijk als een sportieve uitspatting met een culturele ondertoon. 'Dansvereniging De Grutmoole leert hun dansers en danseressen dus (volks)dansen uit alle landern aan jong en oud. Vlot bewegen op aanstekelijke dansmuziek, in een ongedwongen sfeer. 'De Nederlandse en Vlaamse volkscultuur, muziek en dans, hebben zogezegd een centrale plaats binnen onze vereniging. Wij willen graag de ruimte geven aan iedereen die hiervoor belangstelling heeft en daarmee bezig wil zijn. Dit kan op het gebied van volksdans, volksmuziek en klederdrachten. Op een ontspannen, inspannende, maar vooral toch een leuke manier met traditionele dansen bezig zijn. Enerzijds klassiek, anderzijds modern. Wie benieuwd is naar de veelzijdigheid van het volksdansen, die is bij ons meer dan welkom'.
Meer weteb over Volksdansvereniging De Grutmoole of misschien eens een oefenavond bijwonen? Kijk dan op www.degrutmoole.nl.

Streeksport

Streekbeeld - Gino van den Broecke